Poljupetice u sosu od paradajza

Potrebni sastojci:

  • sos od paradajza

  • 500ml pasiranog paradajza (kupovni ili, još bolje, domaći)

  • 1 glavica luka (nasjeckati na sitno)

  • 1 kašika brašna

  • 4 kašike ulja

  • so

  • 500g Menprom mljevenog mesa

  • 1 šoljica (oko 50 g) riže

  • 1 veća mrkva naribana

  • 1 tikvica (naribana i posoljena da pusti vodu)

  • so, biber, vegeta

  • 1 jaje

 

Priprema jela:

 

Priprema za sos: na ulju propržite luk i dodajte kašiku brašna. Pržite oko minutu i dodajte pasirani paradajz. Dolijte oko 300ml vode. Posolite i sačekajte da sos prokuha.

 

U međuvremenu, pripremite okruglice. U posudu stavite sve sastojke (tikvicu prethodno ocijedite) i dobro izmiješajte. U kuhan sos, dodajite jednu po jednu okruglicu veličine oraha.

 

Kada sos ponovno prokuha, smanjite plamen i kuhajte na laganoj vatri oko 50ak minuta. Posluživanje: kao prilog najbolje paše pire krumpir!