Supa od kelja s mljevenim mesom

Potrebni sastojci:

 

  • kelj glavati

  • 500 g krompira

  • 50 g pšeničnog bijelog hljeba

  • 2-3 kašike mlijeka, punomasnog

  • 200 g Menprom mljevenog mesa

  • so

  • biber

  • sušeni timijan

  • maslinovo ulje

  • 1 crveni luk

  • 1 dl mlijeka za kuhanje

  • 1,5 l vode

 

Priprema jela:

 

Kelj operite, dobro ocijedite i nakidajte na manje komade. Krompir ogulite i narežite na kocke, 1/3 krompira narežite na sitno. U zdjeli pomiješajte sredinu starog bijelog hljeba sa mlijekom, pustite da hljeb omekša. Ocijedite višak mlijeka i hljeb, te dodajte mljevenom mesu, začinite sa solju, biberom i timjanom.

 

Rukama oblikujte manje kuglice. Na maslinovom ulju propržite mesne kuglice sa svih strana i izvadite sa strane. Na istoj masnoći propržite sitno nasjeckani luk, dodajte krompir i kelj, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se dinsta 5 minuta.

 

Nakon 5 minuta u lonac dodajte vodu i mesne kuglice pa kuhajte na srednjoj vatri još 15 minuta. Izvadite veće komade povrća i mesne kuglice iz supe, a ostatak izmiksajte da dobijete glatku smjesu, dodajte mlijeko za kuhanje, vratite povrće i kuglice pa pustite da supa još jednom prokuha.

Po potrebi dodajte vode.