13 djevojčica uselilo u renovirane prostorije JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“

07.10.2021

Jedva smo čekale ovaj dan!

 

Uspješno realizovana kampanja „Za moje sretnije djetinjstvo“ okrunjena je svečanim otvaranjem renoviranih i uređenih prostorija u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, u kojima živi 13 štićenica Doma.Jedan od inicijatora i donatora ove kampanje bila je i naša kompanija Menprom  d.o.o.. Fondacija tuzlanske zajednice je organizacijom ovog događaja 1.10.2021. u dvorištu Doma proslavila uspjeh inicijative koja je bila primjer dobre saradnje između javnog, civilnog i biznis sektora, simbol organizovanog djelovanja cijele zajednice i solidarnosti koja je izmamila mnogo dječijih osmijeha.

 

Među djevojčicama koje će živjeti u renoviranim prostorijama u proteklom periodu vladalo je veliko uzbuđenje.  Jedna od djevojčica koje će živjeti u ovom dijelu Doma, Eldina Dahić, kaže da su s nestrpljenjem čekale ovaj dan i svakodnevno virile unutra oduševljene novim namještajem: „Ranije nam je u sobama sve bilo dotrajalo i pokvareno. Uvijek nam je falilo prostora za odjeću i igračke. Ne možemo da vjerujemo da sada i mi imamo iste sobe kakve imaju naši prijatelji iz škole.“

 

Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice izrazila je tom prilikom zahvalnost za podršku cijele zajednice ovoj najosjetljivijoj kategoriji našeg društva: „Sretni smo da danas vidimo nasmijana dječja lica. Kampanja je odličan primjer saradnje i udruženog djelovanja tri sektora na jedan transparentan i organizovan način i to je jedini ispravan put za razvoj filantropije na lokalnom nivou”.

 

U društvu koje je u lošem socio-ekonomskom stanju, djeca bez roditeljske skrbi nalaze se na marginama. Potrebno je uložiti još dosta napora kako bi svakom djetetu bez adekvatnog roditeljskog staranja bilo omogućeno da živi, raste i razvija se u okruženju punom ljubavi. Pa, iako mnogi segmenti ovog problema nisu u našim rukama, kao zajednica možemo inicirati velike promjene, što smo pokazali upravo na ovom primjeru.

 

“Ja ne mogu da sakrijem svoje oduševljenje zbog velikog broja donatora i uspjeha kampanje. Naravno da je nama ovaj finansijski dio jako bitan, ali nam je još bitnije to što nismo zaboravljeni od strane lokalne zajednice. Samo zajedno možemo graditi budućnost ove djece”, rekao je Amir Muharemović, v.d. direktora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

 

Prostorije, koje čini prostrana dnevna soba sa trpezarijom, šest pripadajućih spavaonica, toaleti i dvije lođe, kompletno su renovirane i uređene jer je uz podršku brojnih građana i lokalnih biznisa prikupljeno preko 55 000 KM. Iako je srcem ušla u cijelu priču, inicijatorica kampanje i zamjenica generalnog direktora Menprom doo Merima Dževdetbegović , iznenađena je i ponosna na zajednički uspjeh: „Neka istraživanja dokazuju da pozitivni uticaj našeg ponašanja seže čak do treće razine naših društvenih veza, što je stvarno impresivno! Dakle, sve dobro što radimo značajno je i zbog toga što utiče i na druge ljude iz našeg okruženja. Dva projekta uređenja prostorija u Domu koja sam inicirala potvrđuju upravo to. Moja lična motivacija da doprinesem društvu na ovaj način pokrenula je lavinu podrške prijatelja i poslovnih partnera, kojima sam neizmjerno zahvalna“.

 

Budući da se danas obilježava Evropski dan filantropije ova uspješna kampanja bila je prilika za razgovor o filantropiji, kao načinu ulaganja za bolju budućnost, za razvoj našeg društva i to na udružen, sistematičan i transparentan način.