5 pravila savršenog roštilja

17.08.2023

Sezona roštilja je već odavno počela i ukoliko se još uvijek niste dovoljno ispraksali mi smo tu da vam pomognemo. Menprom tim važi za stručnjake u pripremi mesa na razne načine i za pripremu roštilja s toga sa vama dijelimo pet zlatnih pravila kojih se mi držimo prilikom pripreme roštilja.

 

 

Pravilan redoslijed redanja mesa na roštilj je vrlo bitna stavka kod pripreme. Na roštilj nakon zagrijavanja stavljamo prvo goveđe meso, koje najbolje podnosi visoke temperature. Kada kažemo visoke temperature ne mislimo na vatru koja plamti iz roštilja iako ta scena izgleda atraktivno na fotografijama, budite oprezni i izbjegavajte izlagati meso plamenu. Nakon što se temperatura roštilja smanji stavljamo piletinu, zatim kobasice, ražnjiće i na kraju povrće.

 

 

Za okretanje mesa na roštilju nikada nemojte koristiti viljušku, jer viljuškom probijate meso i time uzrokujte da sokovi koji daju sočnost mesu iscure kroz rešetku. Rješenje su dobre hvataljke, sa njima ćete puno brže i spretnije roštiljati, te su manje šanse da će vam meso ispasti.

 

Marinada je neizostavna. Bilo da ste ljubitelj crvenog ili bijelog mesa; marinada ide uz sve i garantuje vam sočno i ukusno meso. Predlažemo da meso marinirate preko noći ili nekoliko sati prije roštiljanja a priprema je vrlo jednostavna sve što vam treba jesu začini, limun i maslinovo ulje.

 

Roštiljajte u boji! Povrće ostavite za kraj, kada se temperatura roštilja znatno smanji onda na rašetku dodajte nekoliko komada omiljenog povrća. Mješavina okusa će vas oduševiti a zajedno posluženo meso sa povrćem će izgledati veoma atraktivno.

 

I posljednje ali ne i najmanje bitno pravilo je korisiti proizvode iz Menprom roštiljskog programa.