Menprom – Prva mesna industrija u BiH koja je dobila međunarodni certifikat IFS

24.09.2019

Još jednom potvrđena tržišna vrijednost i sigurnost proizvoda.

 

Menprom je od prvog proizvedenog  proizvoda do danas plasirao široku paletu kvalitetnih, ukusnih proizvoda proizvedenih posebnom pažnjom i po jedinstvenim recepturama . Vrhunski mesni delikatesi proizvedeni od visokokvalitetnog pilećeg, goveđeg i purećeg mesa godinama unazad čine Menprom jednom od  vodećih mesnh industrija u našoj zemlji. Kombinacija prirodnih tradicionalnih ukusa i potvrđenog vrhunskog kvaliteta sa neprestanim ulaganjem u nova znanja i tehnologije, vrijednost je koju su potvrdile brojne medalje i plakete za kvalitet proizvoda, a od juna ove godine i IFS  (International Food Standard) certifikat čime je obezbjeđen i jedinstven međunarodni pristup za ocjenjivanje dobavljača u odnosu na sistem kvaliteta i sigurnost hrane. Međunarodnim  IFS certifikatom potvrđeno je i osigurano provođenje svih zahtjeva za sigurnost i kvalitet hrane duž cijelog lanca proizvodnje.

 

Standard je priznat i odobren od strane velikih evropskih i svjetskih trgovačkih lanaca kao što su: Wal-mart, Metro, Lidl, Aldi, COOP, Migro, Carrefour, Auchan, Rewe i drugih, te sada predstavlja standard za bezbjednost hrane koji je najviše zastupljen u Evropi.  Implementacijom IFS standarda, Menprom je morao ispuniti visoke zahtjeve koje ovaj standard zahtjeva i na taj način je dobijena dodatna sigurnost u proizvodnji mesnih proizvoda, što je još jednom potvrdilo opredjeljenost ove kompanije da proizvodi domaći proizvod vrhunske kvalitete. Dobijanjem IFS certifikata Mesna industrija Menprom potvrdila je svoju misiju  da svojim kupcima i potrošačima isporučuje sigurnu hranu dobre kvalitete kako na domaćem tržištu tako i na izvoznim tržištima Srbije, Makedonije i Crne Gore.

 

 

Zahvaljujući IFS standardima Menpromovi proizvodi mogu se plasirati na tržišta svih najznačajnijih evropskih trgovačkih lanaca. Uvođenjem ovog standarda  Menprom se obavezao da će nastaviti rad na zadržavanju postojećeg kvaliteta svojih proizvoda ali i da će raditi na podizanju sigurnosti cjelokupnog proizvodnog lanaca, što će krajnjem potrošaču garantovati da će kupovinom i konzumacijom Menpromovih proizvoda zapravo jesti sigurne, kvalitetne i zdrave namirnice, meso i mesne prerađevine. Podsjećamo, kompanija Menprom od ranije posjeduje međunarodni standard ISO 22 000-2005 iz 2007. godine sa HACCP prinicpima, HALAL certifikat iz 2008. godine kao i brojne druge certifikate i priznanja za kvalitet.

 

Više o IFS standardu: Vodeći međunarodni trgovački lanci i dobavljači prepoznali su sigurnost hrane kao prioritet u svome poslovanju te su u maju 2000. godine pokrenuli Globalnu inicijativu za sigurnost hrane (Global Food Safety Initiative – GFSI), koju provodi udruženje trgovaca CIES (Food Business Forum). International Food Standard (IFS) jedan je od rezultata takvih udruživanja. Razvili su ga njemački maloprodajni lanci kako bi dobili osnovu za provjeru privatnih robnih marki, a prihvatila ga je Nacionalno udruženje njemačkih trgovaca 2002. godine. Cilj je bio razviti međunarodnu sigurnosnu normu za kompanije koje se bave proizvodnjom privatnih robnih marki za trgovačke lance, sa jednoobraznim formulama, postupcima provjere i uzajamnim prihvaćanjem tih provjera. IFS norma osigurava visok nivo transparentnosti širom lanca isporuke robe odnosno prometa hrane. Ova usluga namijenjena je trgovcima, proizvođačima hrane i kompanijama koje se bave auditom normi. GFSI odgovoran je za inspekciju i ovlašćivanje ovog standarda, a proces provjere testirala je nezavisna stručna komisija. Rezultat zajedničkih težnji je međunarodno priznanje standarda u avgustu 2007. godine pod imenom International Food Standard – IFS. Standard je priznat i odobren od strane velikih evropskih i svjetskih trgovačkih lanaca kao što su: Wal-mart, Metro, Lidl, Aldi, COOP, Migro, Carrefour, Auchan, Rewe i drugih, te sada predstavlja standard za bezbjednost hrane koji je najviše zastupljen u Evropi. IFS predstavlja objedinjen standard kvalitete i standard za bezbjednost hrane, razvijen kako bi provjerio kompetentnost proizvođača hrane u pogledu bezbjednosti ali i kvalitete hrane uz pomoć jednog standarda, čime se štedi i vrijeme i novac. Standard se može primjeniti na dobavljače u svim koracima prerade hrane.