Nacionalni program čistije proizvodnje

29.03.2016

Mesna industrija Menprom jedna je od deset kompanija u Bosni i Hercegovini koje su prepoznale značaj projekta „Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme – NCPP) u Bosni i Hercegovini“.

Cilj projekta je unapređenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata kompanija u našoj zemlji.

U petak, 18.03.2016. godine upriličena je prva posjeta domaćih stručnjaka i članova Međunarodnog konzorcija proizvodnim pogonima kompanije Menprom i tom prilikom već su odrađene i prve analize proizvodnog procesa.

Menprom je kompanija koja kontinuirano radi na uštedi resursa, energije i poboljšanju mjera koje osiguravaju dobrobit okoliša. Učešćem u NCPP projektu izvršit ćemo detaljniju analizu našeg proizvodnog procesa, provesti sve potrebne mjere koje će doprinjeti smanjenju emisije štetnih gasova, efikasnijem korištenju prirodnih resursa ali i povećanju produktivnosti rada našeg tima što je od izuzetnog značaja. – kazao je rukovodilac Odjela za proizvodnju i nabavu mesne industrije Menprom Šehović Alija.

Projekt implementira Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovenije, a njegovo provođenje podržalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.