Uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH uspješno realizovan projekat unapređenja energetske efikasnosti u kompaniji Menprom

04.06.2021

U okviru ostvarivanja ciljeva svoje energetske politike, koji se prije svega odnose na povećanje energetske efikasnosti i očuvanje okoliša, kompanija Menprom je uspješno realizovala projekat rekuperacije i korištenja otpadne toplote za dobijanje sanitarne tople vode.

Navedeni projekat je realizovan u mjesecu aprilu i maju 2021. godine uz značajnu finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH (https://fzofbih.org.ba/), a cilj istog je uspostavljanje procesa neophodnih za kontinuirano unapređenje energetske efikasnosti, optimizaciju potrošnje električne energije i očuvanje vodnih resursa. Ukupna vrijednost projekta je iznosila 43.804,90 KM od čega je iznos odobrenih sredstava od strane Fonda 26.282,00 KM a vlastita sredstva u iznosu od 17.522,90 KM.

Smanjenjenom potrošnjom električne energije i potrošnjom vode dolazi do očuvanje vodnih resursa što je ključan korak u smanjenju negativnog uticaja na okoliš. Osim što je povoljniji, život u energetski efikasnijem okruženju je “udobniji” za cijelu lokalnu zajednicu kao šireg korisnika obuhvaćenog ovim projektom.

Uz sve izazove koje sa sobom nosi turbulentno okruženje poslovanja, sa jasno definisanim načelima i ciljevima, te energetski efikasnim djelovanjem, okoliš se može dugoročno sačuvati, što je jedan od motiva naše kompanije. Kao društveno odgovorna kompanija svojom obavezom smatramo zaštitu okoliša i održivo korištenje prirodnih resursa do kojih dovodi i realizacija navedenog projekta.