Bolognese ragu

Potrebni sastojci:

 

  • maslinovo ulje

  • 300 g Menprom mljevenog mesa

  • 50 g mrkve

  • 50 g korijena celera

  • 50 g crvenog luka

  • 150 g Menprom Premi suhog mesa

  • 300 g pire od paradajza

  • ½ šoljice vina, bijelo stolno (12% alc. vol.)

  • ½ šoljice mlijeka, punomasnog

  • svježe mljeveni biber

  • ½ šoljice mlijeka za kuhanje

  • fettuccine ili tagliatelle

  • so

 

Priprema jela:

 

Na maslinovom ulju pržite mljeveno meso dok ne počne otpuštati masnoću, pritom pazeći da ne zagori. Dodajte povrće i dinstajte, lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast. Dodajte mljeveno i suho meso i povremeno miješajte sve dok meso ne poprimi smeđu boju.

 

Dodajte pire od paradajza, polijte vinom i dobro promiješajte. Lagano dodajte mlijeko sve dok se dobro ne sjedini s ostalim sastojcima. Začinite solju i biberom, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata. Povremeno promiješajte, te dodajte još mlijeka ukoliko primjetite da se meso počelo sušiti.

 

Kada je umak gotov, prema običaju u Bologni, možete dodati mlijeko za kuhanje. Umak servirajte uz fettuccine ili tagliatelle, ne spaghette.