Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /home/menpromb/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
Ćufte s kroketima - Menprom

Ćufte s kroketima

Sastojci za ćufte:

  • 400 g junećeg Menprom mljevenog mesa
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 kriška starog hljeba (samo sredina)
  • 1 kašičica mješavine začina
  • soli po ukusu
  • 2 kašičice mljevene paprike
  • 1 jaje
  • malo sjeckanog peršuna, bibera

Sastojci za sos:

  • 300 ml soka od paradajza
  • 400 ml vode
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice crvene paprike
  • 1 kašičica soli (ili po ukusu)
  • sjeckani peršun

Sastojci za krokete:

  • 3 srednja krompira
  • 1 jaje
  • malo maslaca
  • po potrebi brašna
  • po želji začina

 

Priprema:

U posudi pomiješajte sve sastojke za ćufte. Crni i bijeli luk isjeckajte vrlo sitno, sredinu od hljeba natopite s malo vode pa istiskajte među dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vrijeme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte.

Ćufte možete pržiti u tavi, pa ih izvaditi na tanjir i onda kasnije spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ćufte pržite u zagrijanom ulju, okrenite i ispržite s obje strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gdje ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima miješajte, propržite ga malo pa dodajte crvenu papriku, promiješajte zajedno i ulijte pasirani paradajz.

Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promiješate uz dolivanje vode, malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li rijeđi ili gusti sos. Na kraju dodajte sjeckani peršun.

Krompiriće skuhajte, zgnječite u pire i pustite da se ohladi, dodajte jedno jaje, malo maslaca, soli i začina po želji.

Zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi za prste, a dovoljno je mekano za oblikovanje.

Podijelite na 8 dijelova, radni stol pospite mrvicama, oblikujte kuglice od kroketa.

Pržite  u vrućem ulju do zlatno žute boje.

 

Uživajte u super ukusnom ručku.