Ćufte u pikantnom sosu

Potrebni sastojci:

 

  • 500g Menprom mljevenog junećeg mesa

  • 50g luka/praziluka

  • biber

  • so

  • peršun

  • 1 jaje

  • 100g starog hljeba

  • malo kisele vode

  • malo ulja

  • Sos: 1 glavica crnog luka, 1 kašika brašna, malo ulja

 

Priprema jela:

 

Sastaviti meso i hljeb, natopiti kiselom vodom, dodati luk, začine i jaje, pa sve dobro umijesiti. Oblikovati smjesu u ćufte, te ih poredati na nauljen pleh, tako da se ne dodiruju. Zagrijati rernu na 170 stepeni i peći 25 minuta. SOS: Na zagrijanom ulju prodinstati isjeckani luk do staklaste boje, dodati brašno i propržiti da zlatkaste boje. Polako dodavati paradajz sok uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudvice. U sos dodati malo šećera i začina po volji, malo vode, te sve promiješati i ubaciti ćufte da se prokrčkaju.