Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /home/menpromb/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
Junetina s narom - Menprom

Junetina s narom

Sastojci:

oko 1 kg Menprom junetine
1 veći nar
2-3 češnja bijelog luka
20 g putera
30 ml ulja
sok ½ limuna
mješavina začina
biber

Priprema:

Junetinu pospite mješavinom začina i biberom sa obje strane, pa rukama pažljivo što bolje utrljajte začine u meso. U posebnoj šerpici ili tavi zagrijte ulje, pa toplim uljem prelijte meso. Zagrijte i 100 ml vode, pa ga prelijte i vodom. Sve pokrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni.

Za to vrijeme, odvojite desetak komada sjemenki iz nara, a ostatak iscijedite u sok. Izvadite pečenje iz rerne, prelijte ga sokom, i ponovo ga vratite u rernu na još 40 minuta. Povremeno, možete po želji dodati još malo vode.

Ispečeno meso izvadite iz tepsije, a preostali umak procijedite u šerpu, stavite na laganu vatru, pa dodajte puter i sok od limuna. Umak krčkajte oko 10 minuta, odnosno dok se ne zgusne, pa sa njim prelijte meso i pospite sa sjemenkama koje ste odvojili. Poslužite uz limun, masline, leblebije i cherry paradajz.