Potrebni sastojci:
450 g Menprom mljevenog mesa
1 luk
2 šnite bijelog hljeba
50 g crvene paprike
50 g zelene paprike
20 g soli
10 g bibera
10 g bijelog luka
30 g peršuna
5 jaja
100 g brašna
40 g maslaca
50 g ribanog sira
100 ml vode
300 ml ulja
Priprema jela:
Na ulju popržite sitno sjeckani luk te dodajte meso. Začinite sa solju, biberom te dodajte papriku rezanu na sitne kockice koju ste kratko popržili. Zatim dodajte hljeb koji ste namočili u hladnu vodu, dobro ocijedili i sve zajedno izmiješajte te napravite male okruglice i stavite ih u frižider na 15 – ak minuta dok se smjesa stegne.
U posudu stavite vodu, maslac, dodajte so, pustite da kratko prokuha te umiješajte brašno. Smjesu miješajte na vatri dok se ne počne odvajati od ivice posude. Stavite ohladiti te postepeno umiješajte jedno po jedno jaje. Kada je smjesa polutekuća dodate ribani sir. Okruglice umočite u smjesu te pržite u dubokom ulju. Kada su okruglice pečene izvadite ih na papirnati ubrus te servirajte sa umakom po izboru i salatom.