Potrebni sastojci:
1kg mljevenog Menprom mesa
2 jaja
1 kašičica soli
½ kašičica mljevenog bibera
1 kašika vegete pikant
60g peciva ili starog hljeba
150ml vode
2 čehna bijelog luka
Za kajganu: 2 kašike ulja, 7 jaja, 1 kašika vegete pikant, 1 kašika narezanog svježeg timijana, 1 kašika narezanog vlasca, 1 kašika nasjeckanog peršuna
Priprema jela:
Mljevenom mesu dodajte razmućena jaja, so, biber i vegetu pikant. Stari hljeb narežite na veće komade, prelijte ih vodom i odložite da odstoje oko 5 minuta.
Nakon toga, hljeb dobro ocijedite i dodajte mesu. Smjesi dodajte još i protisnuti bijeli luk. Mesnu smjesu dobro izmiješajte i pokrivenu ostavite da odstoji oko sat vremena. U široj tavi zagrijte ulje, a zatim izlijte razmućena jaja pomiješana s vegetom pikant. Kajganu pecite 2-3 minute, a zatim dodajte timijan, vlasac i peršun. Aluminijskom folijom obložite pleh veličine 28×20 cm i premažite ga uljem.
Po površini folije rasporedite trećinu pripremljene mesne smjese. Po mesu rasporedite pola količine kajgane. Po kajgani rasporedite drugu trećinu mesa, a po mesu rasporedite preostalu kajganu. Sve prekrijte preostalom trećinom mesa. Pomoću folije meso s kajganom savijte u štrucu.
U pleh dodajte još malo ulja, a zatim štrucu, zajedno s folijom, pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko sat vremena. Tokom pečenja štrucu podlijevajte vodom.
Kad je štruca napola pečena, po želji možete oko nje rasporediti krompir, narezan na kriške.