Mljeveno meso s povrćem u umaku uz kupus

Potrebni sastojci:

 

  • 350 gr Menprom mljeveno meso

  • 100 gr Menprom suhog mesa

  • 1 struk poriluka

  • 4 veća krompira

  • 1 velika ili 2 manje mrkve

  • 2 dl mlijeka

  • 2 dl jogurta

  • 2 kašičice brašna

  • 4 kašičice parmezana

  • po potrebi ulje, maslac, biber, so, peršun

 

Priprema jela:

 

Krompire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari.

 

Posoliti i pobiberiti. Na maslacu propržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudvice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u rernu) staviti ocijeđene krompire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom.

Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom. Zapeći do korice.