Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /home/menpromb/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
Pitice sa junećim kockama - Menprom

Pitice sa junećim kockama

Potrebni sastojci:

  • 450 g pšeničnog oštrog brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 150 g maslaca

  • 1 jaje

  • 1 kašika kiselog mlijeka

  • Za fil:

  • 120 g luka

  • 2 kašičice maslinovog ulja

  • 400 g Menprom mljevenog junećeg mesa

  • 3 kašičice nasjeckanog peršuna

  • 1 kašičice miješanog začina

  • ¼ kašičica bibera

  • 1 jaje

  • 250 g ricotta-e

 

Priprema jela:

 

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Dodajte rashlađeni maslac narezan na kockice i miješalicom miješajte, dok ne dobijete ravnomjerno zrnastu strukturu tijesta. Dodajte jaje, mlijeko i miješajte još 1-2 minute. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i pustite da odstoji u hladnjaku 20-30 minuta.

 

Četvrtinu tijesta odvojite sa strane, a ostatak podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u krug 12-15 cm, pa ga utisnute u jednu čašicu u kalupu za muffin-e. Pripremljeni fil ravnomjerno rasporedite po čašicama sa tijestom, a po samom filu rasporedite ricottu. Ostatak tijesta podijelite na 12 dijelova, razvaljajte tako da s njime možete prekriti čašicu u kalupu. Tijesto lagano pritisnite prstima ili kašičicom da se spoje.

 

Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C. Kada su pečeni, ostavite da se malo ohlade u kalupu kako bi ih lakše izvadili. Za fil: Luk sitno nasjeckajte i kratko zažutite na zagrijanom ulju. Dodajte mljeveno meso i lagano ga dinstajte oko 5 minuta, redovno miješajući. Uklonite tavicu s vatre i pustite da se meso dobro ohladi. Ohlađeno meso prebacite u zdjelu, pa mu dodajte nasjeckani peršun, začine i biber, te jaje i sve dobro promiješajte.