Quiche s mesom

Potrebni sastojci:

  • 250 g pšeničnog brašna, bijelog

  • 1 jaje

  • 1 kašičica mljevena paprika

  • ½ kašičice soli

  • 125 g maslaca, neslanog

  • 1 mrkva

  • 30 g maslaca

  • 1 crveni luk

  • 100 g Menprom Premi suhog mesa

  • 400 g Menprom mljevenog mesa

  • 80 g zelja

  • 125 g ementalera

  • 2 jaja

  • 1 dl vrhnje za kuhanje

  • so

  • biber

  • brašno

  • masline, zelene

 

Priprema jela:

 

Stavite brašno na dasku, u sredini utisnite udubinu te dodajte jaje, mljevenu crvenu papriku i so. Komadiće maslaca rasporedite po brašnu pa umijesite tijesto.

 

Pokrijte folijom i ostavite 30 minuta u frižideru. Narežite mrkvu na kriške. Na zagrijanome maslacu prepržite sitno sjeckani luk pa dodajte suho meso te ga kratko prodinstajte. Umiješajte mrkvu i mljeveno meso. Dinstajte sve 7-8 minuta. Maknite s vatre i umiješajte zelje.

 

Naribajte sir te ga pomiješajte s umućenim jajima i vrhnjem pa posolite i pobiberite. Zagrijte rernu na 175°C. Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.

 

Razvaljajte tijesto na radnoj površini posutoj brašnom. Oblikujte krug promjera kalupa. Obložite dno kalupa i prstima oblikujte ivice tijesta. Zatim po tijestu posložite piletinu i povrće te zalijte smjesom od jaja, vrhnja i sira.

 

Posložite kolutiće maslina. Pecite pitu oko 45 minuta. Ostavite je neka se ohladi pa je izvadite iz kalupa i režite na kriške.