Potrebni sastojci:
250 g pšeničnog brašna, bijelog
1 jaje
1 kašičica mljevena paprika
½ kašičice soli
125 g maslaca, neslanog
1 mrkva
30 g maslaca
1 crveni luk
100 g Menprom Premi suhog mesa
400 g Menprom mljevenog mesa
80 g zelja
125 g ementalera
2 jaja
1 dl vrhnje za kuhanje
so
biber
brašno
masline, zelene
Priprema jela:
Stavite brašno na dasku, u sredini utisnite udubinu te dodajte jaje, mljevenu crvenu papriku i so. Komadiće maslaca rasporedite po brašnu pa umijesite tijesto.
Pokrijte folijom i ostavite 30 minuta u frižideru. Narežite mrkvu na kriške. Na zagrijanome maslacu prepržite sitno sjeckani luk pa dodajte suho meso te ga kratko prodinstajte. Umiješajte mrkvu i mljeveno meso. Dinstajte sve 7-8 minuta. Maknite s vatre i umiješajte zelje.
Naribajte sir te ga pomiješajte s umućenim jajima i vrhnjem pa posolite i pobiberite. Zagrijte rernu na 175°C. Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.
Razvaljajte tijesto na radnoj površini posutoj brašnom. Oblikujte krug promjera kalupa. Obložite dno kalupa i prstima oblikujte ivice tijesta. Zatim po tijestu posložite piletinu i povrće te zalijte smjesom od jaja, vrhnja i sira.
Posložite kolutiće maslina. Pecite pitu oko 45 minuta. Ostavite je neka se ohladi pa je izvadite iz kalupa i režite na kriške.