Oprati rižu, izrendati crveni luk, paradajz izrendati (iskoristiti izvađenu sredinu ako nemate svijež može sok od paradajza ili iz zamrzivača na pola odmrznut), izrendati krompir, sitno isjeckati sredinu patlidžana kojeg smo prethodno pripremili za filovanje.
Navedene sastojke pomiješati sa mljevenom Menprom junetinom, dodati biber, so sa začinskim povrćem, malo crvene paprike i nekoliko kašika ulja.
Pripremljenim nadjevom puniti paprike, paradajz, patlidžan i prethodno pripremljene skuhane glavice crvenog luka kojem je izvađena sredina.
Sve fino složiti da bude “šareno”. Između staviti komade tikvice koju smo isjekli.
U tavi zagrijati ulje (jednu šoljicu).
Na zagrijano ulje staviti jednu kašikicu crvene paprike, pa preliti preko poslagane dolme.
Doliti mlaku vodu da bude ispod polovine visine tepsije (da ne bi kipilo).
Staviti da se peče u zagrijanu rernu ili u lonac.