Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /home/menpromb/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
Špageti s mesnim okruglicama - Menprom

Špageti s mesnim okruglicama

Sastojci:

ZA OKRUGLICE:

400 g miješanog mljevenog mesa

1 luk (nasjeckan)

1 režanj bijelog luka (usitnjen)

50 g prezle

25 g ribanog parmezana

sol i biber

peršin

1 jaje

maslinovo ulje

ZA UMAK:

maslinovo ulje

1 luk (nasjeckan)

1 režanj bijelog luka (usitnjen)

2 konzerve pelata (800g)

1-2 kašičice smeđeg šećera

120 ml bijelog vina

OSTALO:

500 g špageta (ili tjestenine po izboru)

parmezan i svježi peršin za posipanje

Priprema:

U mljeveno meso zamiješajte sjeckani luk i bijeli luk, prezle, parmezan i sjeckani peršin. Dodajte cijelo jaje i začinite solju i biberom Smjesu miješajte rukama dok se sastojci ne povežu.

Vlažnim rukama oblikujte manje mesne okruglice, posložite ih na tanjir i ostavite pola sata na hladnom. Nakon toga ih pecite na nauljenoj tavi dok ne posmeđe.

Zagrijte dublju tavu te na ulju prepržite luk i bijeli luk dok nisu lagano zlatne boje. Pojačajte vatru i ulijte vino. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, a potom umiješajte pelate, malo vode i šećer. Začinite solju i biberom. Kuhajte oko 15 minuta dok paradajz ne omekša.

U umak dodajte pečene mesne okruglice te kuhajte sve zajedno još 10 – 15 minuta.

S mesnim okruglicama u umaku od paradajza se slažu bucatini (šuplji špageti) posuti parmezanom i sjeckanim peršinom.