Potrebni sastojci:
80 g luka
2 kašike margarina
300 g Menprom mljevenog mesa
1 kašičica majčine dušice
crni biber
50 gr mljevenih začina
400 g pilava i 200 gr basmati riže
3 kašike margarina
2 kašike mljevenih začina
600 ml tople vode
250 g graška steriliziranog
4 kašike naribanog sira trapista
Priprema jela:
Na zagrijanom margarinu propecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso pa dinstajte oko 15 minuta. Nakon toga dodajte majčinu dušicu, biber, mljevene začine, i dinstajte još oko 10 minuta. Oprani pilav i rižu kratko propržite na margarinu, dodajte mljevene začine, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta.
Nakon toga umiješajte ocijeđeni grašak i pokriveno kuhajte još 5 minuta. Posluživanje: pilav i grašak stavite na veliki topli tanjir. Po njima rasporedite prodinstano mljeveno meso, sve pospite naribanim sirom i poslužite toplo. Savjet: kuhanu rižu prije serviranja ostavite poklopljenu oko 5 minuta.
Riža neće biti slijepljena, a pilav ukusniji.