Sultanski pilav

Potrebni sastojci:

  • 80 g luka

  • 2 kašike margarina

  • 300 g Menprom mljevenog mesa

  • 1 kašičica majčine dušice

  • crni biber

  • 50 gr mljevenih začina

  • 400 g pilava i 200 gr basmati riže

  • 3 kašike margarina

  • 2 kašike mljevenih začina

  • 600 ml tople vode

  • 250 g graška steriliziranog

  • 4 kašike naribanog sira trapista

 

Priprema jela:

 

Na zagrijanom margarinu propecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso pa dinstajte oko 15 minuta. Nakon toga dodajte majčinu dušicu, biber, mljevene začine, i dinstajte još oko 10 minuta. Oprani pilav i rižu kratko propržite na margarinu, dodajte mljevene začine, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

 

Nakon toga umiješajte ocijeđeni grašak i pokriveno kuhajte još 5 minuta. Posluživanje: pilav i grašak stavite na veliki topli tanjir. Po njima rasporedite prodinstano mljeveno meso, sve pospite naribanim sirom i poslužite toplo. Savjet: kuhanu rižu prije serviranja ostavite poklopljenu oko 5 minuta.

Riža neće biti slijepljena, a pilav ukusniji.