Švedske mesne kuglice

Potrebni sastojci:

 

  • 400 g Menprom mljevenog mesa

  • 1 manja glavica luka

  • 1 jaje

  • 1 kašika nasjeckanog kopra

  • 1 kašičica nasjeckanog peršunovog lista

  • 100 g prezle

  • 100-120 ml mlijeka

  • so

  • biber

  • ulje

  • 1 kašika oštrog brašna

  • maslac

  • 1 kašika sušenih mljevenih vrganja

 

Priprema jela:

 

U zdjelu pomiješajte mljeveno meso, dodajte sitno narezani luk, jaje, kopar, peršun, prezle, mlijeko, so i biber te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

 

Od ove smjese vlažnim rukama formirajte kuglice veličine oraha. U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite kuglice do zlatnosmeđe boje.

 

Izvadite kuglice na tanjir, a u tavu dodajte kašiku brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo. Dodajte kašičicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.

 

U tavu s umakom dodajte mesne kuglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta. Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara. Poslužite s pireom od krompira i svježom, miješanom salatom.