Bosanska musaka

Potrebni sastojci:

  • 800 g patlidžana

  • 600 g svježeg paradajza

  • so

  • ulje

  • 200 g luka

  • 500 g Menprom mljevenog mesa

  • 1 kašika mljevenog začina

  • ½ kašičice crnog bibera

  • 2 kašike mljevenih mrvica

  • Za posluživanje: 200 ml kiselog mlijeka

 

Priprema jela:

 

Patlidžane narežite na uzdužne kriške, a paradajz na kriške debljine oko ½ cm. Patlidžane i paradajz propržite u tavi na malo ulja, a nakon toga malo posolite.

 

Na tri kašike ulja propžrite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, mljevene začine i biber. Mljeveno meso dinstajte podlijevajući s malo vode 15-20 minuta. Vatrostalnu zdjelu ili pleh premažite preostalim uljem. Na dno pleha stavite dio pripremljenih patlidžana, po njima rasporedite dio pripremljenog paradajza. Po paradajzu pospite dio hljebnih mrvica, a zatim stavite dio pripremljenog mesa.

 

Istim redoslijedom slažite musaku dok ne potrošite sastojke s time da zadnji red budu patlidžani. Musaku prelijte s malo ulja i pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko 20 minuta. Posluživanje: pečenu musaku malo ohladite, a zatim narežite i poslužite uz kiselo mlijeko i salatu po želji. Savjet: pred kraj pečenja po musaki možete naribati sir po želji.