Faširanci

Sastojci:

 

400 gr Menprom faširanog mesa

malo starog hljeba

malo kisele vode

malo peršuna

1 kašikica crvene mljevene paprike

1 kašikica soli, bibera i mješavine začina

1 jaje

4 tvrdo kuhana jaja

malo ulja

1/2 kašikice sode bikarbone

4 kašikice skuhane riže

 

Priprema:

 

Hljeb ovlažiti s malo kisele vode. Dodati sve ostale sastojke i dobro izmiješati smjesu. Napraviti četiri kugle i u svaku utisnuti po tvrdo kuhano jaje, tako da je sa svih strana obloženo mesom. Faširance poredati u nauljenu posudu i peći na 200 stepeni oko pola sata.

Rižu skuhati kao i obično, procijediti, dodati začine. Prebaciti u posudu i ulje u kojem su se pekli faširanci, podliti s još malo vode/supe, poredati faširance na rižu i zapeći još 5 minuta.