Grah s Tuzlanskom roštiljskom ljutom kobasicom

Sastojci:

500 g graha

Ulje

1 crveni luk srednje veličine

2 male paprike

1 bijeli luk

1 velika mrkva

3 litre vode

Lovorov list

Sol

Biber

Mješavina začina

6 komada Tuzlanske roštiljske ljute kobasice

 

Za zapršku:

100 ml ulja

2 supene kašike brašna

1 supena kašika mljevene slatke crvene paprike

Priprema:

Dan ranije namočiti grah u vodi: prebaciti grah u posudu i sipati vode toliko da prekrije grah. Ostaviti grah da odstoji preko noći, 24 sata. Naredni dan procijediti grah.

Crveni i bijeli luk prepržiti na ulju. Dodati narezanu mrkvu i papriku i sve promiješati. Ubaciti kockice paradajza i dobro promiješati. Dodati procijeđeni grah i zaliti s 3 litra vode. Nakon toga, ubaciti lovorov list i začine. Poklopiti i kad prokuha, kupati na srednje jakoj vatri 90minuta.

U posebnoj posudi zagrijati ulje i ubaciti brašno. Sve miješati i dodati mljevenu crvenu papriku. Nakon što se sve kratko preprži ubaciti grah i dobro izmiješati. Spojiti dio tekućine od graha i zapršku, te sve uliti u grah. Ubaciti Tuzlanske roštiljske ljute kobasice i sve kuhati još 15 minuta.

Servirati dok je vruće.