Gurmanske pljeskavice

Potrebni sastojci:

  • 1 srednja glavica crvenog luka

  • 2 komada manjih paprika

  • 50 gr Menprom Premi suhog mesa

  • 1 kašika mljevene paprike

  • 1/2 svježe ljute papričice

  • so

  • mljevena slatka paprika

  • 400 gr Menprom mljevenog mesa

  • 1 jaje

  • 2 kašike prezle

  • svježi listovi peršuna i celera

  • papir za pečenje

  • puter

 

Priprema jela:

 

Sitno isjeckajte crveni luk, paprike i suho meso i stavite na desetak minuta da se prži u tavi. Ne trebate do kraja ispržiti nego sačekati da povrće malo svene, pri kraju dodati mljevenu papriku, polovinu male ljute papričice (sitno isjeckane), soli i mljevenu slatku papriku Uključiti rernu na 190°C.

 

Sipati povrće u drugu posudu (malo dublju) da bi se što prije ohladilo. Sačekajte nekih desetak minuta pa dodajte mljeveno meso, jaje, prezlu, sitno sjeckani peršunov i celerov list te dobro izmiješajte. Napravite pljeskavice veličine i debljine po želji. Od debljine zavisi i vrijeme pečenja, to je obično od 20 do 30 minuta.

Stavite na papir za pečenje i na svaku stavite malu kockicu putera. Treba da budu pečene ali i sočne, nikako ih nemojte prepeći!