Polagani burek

Potrebni sastojci:

  • 500gr brašna tip 400

  • voda

  • so, ulje

za punjenje:

  • 500 gr Menprom mljevenog mesa

  • 1 velika glavica crnog luka

  • biber i miješani začini

 

Priprema jela:

 

Zakuhajte tijesto od brašna, soli, ulja i vode. Jufka treba da bude malo mekša. Odmah je premažite sa malo ulja i poklopite da odstoji desetak minuta. Poslije toga je jos jednom kratko premijesite i opet premažite sa malo ulja. Ovaj put jufka treba da stoji dvadesetak minuta. Na pobrašnjenu plahtu stavite tijesto i oklagijom ga stanjite koliko je moguće, te polijte uljem. Pustite da odstoji jos petnaestak minuta.

Onda, rukama polako razvlačite tijesto, pazeći da ne popuca i da bude tanko, providno. Kada potrošite trećinu tijesta, staviti nadjev, pa opet trećina jufke, pa nadjev i još jednom prekrijte komadićima jufke. Sitno isjecite, 15×15 cm otprilike. Poslagan burek premjestite u namašten pleh od rerne i malo ga jos poprskajte uljem.

Stavite da se peči na najjačoj temperature, dok ne dobije odgovarajuću boju. Na kraju pečenja, samo malo poprskati vodom i ostaviti da se istišti.