Punjene paprike zapečene sa kajmakom

 

Sastojci:

 

6 paprika
400 g mljevenog mesa
1 šoljica riže
1 glavica luka
3 režnja bijelog luka
3 kašike paradajz sosa ili pirea
sol

biber
1 kašika sitno rezanog peršuna (može i suhi)
1 kašika mix začina
2 kašike ulja
100 ml vrhnje za kuhanje
200 g kajmaka

 

Priprema:

 

Operite i očistite paprike. Izdubite sredinu tako da imate mjesta za punjenje.
Potrebno je da prethodno skuhate rižu. Omjer vode i riže ovisi koju vrstu riže koristite, ali najbolje je poluokruglo zrno. Rižu nakon što se skuhala ostavite sa strane.
Nasjeckajte sitno crveni i bijeli luk, i propržite kratko na ulju. A zatim dodajate Menprom mljeveno meso. Dodajte paradajz sos i začine, te rižu.
Napunite paprike sa punjenjem koje ste pripremili i poredajte u malo dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta, ovisno o vrsti pećnice koju imate.
Kada su paprike gotove izvadite ih iz rerne i prelijte kombinacijom kajmaka i vrhnja za kuhanje, koje ste prethodno sjedinili i izmutili.
Vratiti u rernu jedno još 10ak minuta, nakon čega su vaše savršene paprike spremne za degustaciju.