Rižoto s mesom

Potrebni sastojci:

  • 200 g Menprom mesnih kocki

  • 50 g dimljene salame

  • 100 g crvenog luka (manja glavica)

  • 25 g feferona

  • 60 g mladog luka

  • 2 čehne bijelog luka

  • 200 g tikvica zucchini (jedna)

  • 1 kašika naribane mrkve

  • 3 kašike repičinog ulja

  • 1/2 kašike mljevenih začina

  • malo soli i bibera

  • 850 ml vode

  • 400 g riže

 

Priprema jela:

 

Meso, dimljenu salamu i luk nasjeckamo na  još sitnije kockice, bijeli luk zgnječimo, a mrkvu i neoguljenu tikvicu naribamo ribežom za jabuke. Na vrućem ulju pržimo meso te ga, kada pusti sok, dinstamo desetak minuta na umjerenoj temperaturi, dok ne ispari tečnost, dodamo nasjeckanu salamu, a u 15 minuti i luk te pržimo još 5 minuta.

 

Prije riže dodamo još perca mladog luka. Koristimo očišćenu rižu i dodajemo mesu; pržimo 3 minute, da zrna ogreznu u masnoći, postanu staklasta  i dobiju smeđkastu boju. Ulijemo 500 ml tople vode, pojačamo vatru i kada jelo zavri kuhamo 10 minuta na umjerenoj temperaturi. Tečnost je znatno reducirana, a riža već nabubrila i omekšala pa dodajemo naribanu mrkvicu.

 

Zalijemo s preostalom vodom (350 ml), dodamo so i začine, a nakon tri minute i naribanu tikvicu. Sada bi jelo trebalo češće promiješati,  a gotovo je za 4-5 minuta.