Selso miješano meso (jelo iz Makedonije)

Potrebni sastojci:

 

  • 4-5 komada crnog luka

  • 500 gr. Menprom junećih kocki

  • miješani začini, so, biber

  • 1 -2 lovorova lista

  • 300 ml. pirea od paradajza

  • 200 gr. pečurki

  • 200 ml. sosa po želji

  • 300 gr. Menprom junećeg mljevenog mesa

  • ulje, po potrebi

  • 2 kašike brašna

  • 1 kašika tucane paprike

 

Priprema jela:

 

Pripremite sve sastojke koji su vam potrebni. Luk očistite, te isjeckajte na kockice. Konzervu pečurki procijedite. Od mljevenog mesa napravite kuglice veličine oraha. U šerpu, u kojoj ćete kuhati,nalijte ulja koliko je potrebno da pokrijete dno. Dodajte isjeckani luk. Pržite luk dok omekša.

 

Potom, dodajte nasjeckano meso, te i njega pržite, te dodajte procijeđene pečurke. Dodajte začine i pire od paradajza. Dodajte i sos po želji, te dodajte i vode, ukoliko je potrebno da pokrijete svo meso. Kada počne da vri, dodajte mljeveno meso. Poklopite, te kuhajte oko 1 sat, dok meso bude skoro kuhano. U tavu nalijte ulja, kolko je potrebno da pokrije dno. Dodajte brašno, te stalno miješajte da se brašno malo uprži.

 

Dodajte zapršku u meso. Vratite šerpu sa mesom na vatru, da se čorbica zgusne. Čorbu prebacite u zemljanu tavu. Stavite je u prethodno zagrijanu rernu i pecite na 250 stepeni nekih 30 minuta.