Špageti s mesnim okruglicama

Sastojci:

ZA OKRUGLICE:

400 g miješanog mljevenog mesa

1 luk (nasjeckan)

1 režanj bijelog luka (usitnjen)

50 g prezle

25 g ribanog parmezana

sol i biber

peršin

1 jaje

maslinovo ulje

ZA UMAK:

maslinovo ulje

1 luk (nasjeckan)

1 režanj bijelog luka (usitnjen)

2 konzerve pelata (800g)

1-2 kašičice smeđeg šećera

120 ml bijelog vina

OSTALO:

500 g špageta (ili tjestenine po izboru)

parmezan i svježi peršin za posipanje

Priprema:

U mljeveno meso zamiješajte sjeckani luk i bijeli luk, prezle, parmezan i sjeckani peršin. Dodajte cijelo jaje i začinite solju i biberom Smjesu miješajte rukama dok se sastojci ne povežu.

Vlažnim rukama oblikujte manje mesne okruglice, posložite ih na tanjir i ostavite pola sata na hladnom. Nakon toga ih pecite na nauljenoj tavi dok ne posmeđe.

Zagrijte dublju tavu te na ulju prepržite luk i bijeli luk dok nisu lagano zlatne boje. Pojačajte vatru i ulijte vino. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, a potom umiješajte pelate, malo vode i šećer. Začinite solju i biberom. Kuhajte oko 15 minuta dok paradajz ne omekša.

U umak dodajte pečene mesne okruglice te kuhajte sve zajedno još 10 – 15 minuta.

S mesnim okruglicama u umaku od paradajza se slažu bucatini (šuplji špageti) posuti parmezanom i sjeckanim peršinom.