Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /home/menpromb/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
Turska pizza - Pide - Menprom

Turska pizza – Pide

Sastojci

Tijesto:

300 g glatkog brašna

1 kašika soli

1 kašika šećera u prahu

2 kašike maslinovog ulja

150 ml punomasnog mlijeka

3 g suhog kvasca

 

Nadjev:

Maslinovo ulje

1 crveni luk, sitno isjeckan

2 čehne bijelog luka, sitno isjeckanog

1 kašika mljevenog kima

1 kašika mljevenog korijandera

400 g mljevenog Menprom mesa

100 g špinata

200 g fete, izmrvljene

4 kašike pasiranog paradajza

Šaka svježeg peršuna, grubo nasjeckanog

Šaka svježe mente, grubo nasjeckana

 

Preljev:

 

200 ml grčkog jogurta

Šaka svježe mente, sitno nasjeckana

Šaka svježeg korijandera, sitno nasjeckana

2 čehne bijelog luka, isjeckanog

 

Priprema

 

U velikoj zdjeli pomiješati brašno, sol i šećer. Dodati ulje, mijeko i kvasac. Mješavinu mlijeka i kvasca sipati u suhe sastojke i dobro promiješati da se tijesto sjedini. Na blago pobrašnjenoj površiti mijestiti tijesto 5 – 10 minuta dok ne postane elastično. Namastiti veliku zdjelu i staviti tijesto unutra. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da naraste oko sat vremena. U međuvremenu pripremiti preljev. Zagrijati maslinovo ulje u velikoj tavi i pržiti luk na laganoj vatri 10 minuta dok ne omekša. Dodati bijeli luk i pržiti još minutu, a zatim kim i korijander. Pržiti još 2 minute, potom dodati Menprom mljeveno meso i pržiti oko 5 minuta dok ne porumeni. Špinat, pola fete i pola pasiranog paradajza dodati u tavu i kuhati još 10 minuta. Obilno začiniti i umiješati začinsko bilje. Zagrijati pećnicu na 200°. Staviti jogurt u posudu i sjediniti mentu, korijander i bijeli luk.

Kad se tijesto diglo, lagano ga razvaljati u pravuogaonik 40 x 20 cm. Preostali pasirani paradajz rasporediti po tijestu, preliti mljevenim mjesom i preostalom fetom. Rubove tijesta preklopiti za 2 cm i oblikovati u oblik čamca. Pleh pobrašniti i pažljivo prebaciti pide u njega. Peći u rerni 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti s jogurtom od začinskog bilja, bijelog luka i preostalih sastojaka za preljev.